Termální profil netopýrů na zimovištích s výskytem WNS - Blažek, Ján (2014)
V této bakalářské práci se nejdříve věnuji problematice onemocnění „White-nose“ syndromu. Jako původce WNS je identifikována plíseň Pseudogymnoascus destructans, která napadá netopýry v období hluboké hibernace. Je popsán průběh šíření v Severní Americe a výskyt v Evropě. Také jsou popsány vlastnosti původce onemocnění a je popsán průběh onemocnění samotného. Ve stručnosti je popsán proces hibernace, který je hlavním faktorem pro nákazu WNS. Ve vlastním výzkumu jsou sledovány dvě lokality pro tepelné události, které jsou specifické pozorovatelně zvýšenou teplotou vůči okolí. Štoly pod Jelení cestou s vysokou prevalencí P. destructans (2012- 59,8%) a Kateřinská jeskyně s prevalencí nízkou (2012- 5%). Je popsána metodika monitoringu zimujících netopýrů a následné zpracování dat. Výsledky nejsou kompletní, neboť výzkum stále pokračuje. Byla prokázaná pozitivní korelace mezi délkou tepelné události a zaznamenanými tepelnými maximy. Stejně tak byla prokázána korelace mezi délkou tepelné udá