Příprava mutant citlivých k polyvalentnímu fágu 812 u kmenů S. aureus pomocí transpozonové mutageneze - Vrána, Pavel; Doškař, Jiří, 1951-; Masarykova univerzita. Ústav experimentální biologie (2014)
Staphylococcus aureus je významným lidským a zvířecím patogenem. Kmeny tohoto druhu byly původně citlivé prakticky ke všem antibiotikům, díky horizontálnímu přenosu genů však postupně získaly celou řadu genů rezistence. V současné době představují celosvětový zdravotnický problém zejména meticilin-rezistentní klony, které jsou velmi často multirezistentní. Selhávání antibiotické terapie vede k hledání nových způsobů léčby infekcí způsobených těmito multirezistentními patogeny. Možnou alternativou je fágová terapie, která spočívá ve využití bakteriofágů. Jedním z nich je polyvalentním fág 812, který lyzuje až 95% kmenů S. aureus, avšak výskyt kmenů rezistentních k tomuto fágu snižuje efektivitu fágové terapie. Mechanismy rezistence k fágu 812 dosud nejsou známy. Cílem práce bylo s využitím transpozonové mutageneze připravit citlivé mutanty kmenů S.aureus z rezistentních klonů a identifikovat tak geny zodpovědné za rezistenci k polyvalentním fágům. Byla vypracována metoda přenosu transp
Staphylococcus aureus is an important human and animal pathogen. Originally sensitive to almost all antibiotics but due to horizontal gene transfer numerous resistance genes were acquired . Especially methicillin - resistant clones , which are often multiresistant, represent a global healthcare problem. Failure of antibiotic therapy leads to discovery of alternative treatments for infections caused by this multidrug-resistant pathogen. One possible alternative is phage therapy , which involves the use of bacteriophages . Polyvalent phage 812 lyses up to 95% of S. aureus strains , but the occurrence of phage-resistant clones reduces the effectivity of its therapeutical usage . The mechanisms of resistance to phage 812 are not yet known. The aim of this work was to prepare sensitive mutant strains of S. aureus resistant clones by means of transposon mutagenesis and thus identify genes responsible for resistance to polyvalent phages. Method of transposon Tn917 transmission localized on t
Vedoucí práce: Jiří Doškař
Diplomová práce (Mgr.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2014
Keywords: fágová terapie; multirezistence; polyvalentní stafylokokový fág 812; rezistence vůči antibiotikům; stafylokokové bakteriofágy; Staphylococcus aureus -- patogenita; transpozonová mutageneze; antibiotics resistance; multiple drug resistance; phage therapy; polyvalent staphylococcal phage 812; transposon mutagenesis; Staphylococcus Phages; diplomové práce; master's theses