Příprava mutant citlivých k polyvalentnímu fágu 812 u kmenů S. aureus pomocí transpozonové mutageneze - Vrána, Pavel (2014)
Staphylococcus aureus je významným lidským a zvířecím patogenem. Kmeny tohoto druhu byly původně citlivé prakticky ke všem antibiotikům, díky horizontálnímu přenosu genů však postupně získaly celou řadu genů rezistence. V současné době představují celosvětový zdravotnický problém zejména meticilin-rezistentní klony, které jsou velmi často multirezistentní. Selhávání antibiotické terapie vede k hledání nových způsobů léčby infekcí způsobených těmito multirezistentními patogeny. Možnou alternativou je fágová terapie, která spočívá ve využití bakteriofágů. Jedním z nich je polyvalentním fág 812, který lyzuje až 95% kmenů S. aureus, avšak výskyt kmenů rezistentních k tomuto fágu snižuje efektivitu fágové terapie. Mechanismy rezistence k fágu 812 dosud nejsou známy. Cílem práce bylo s využitím transpozonové mutageneze připravit citlivé mutanty kmenů S.aureus z rezistentních klonů a identifikovat tak geny zodpovědné za rezistenci k polyvalentním fágům. Byla vypracována metoda přenosu transp