Trávení proteinů u hematofágních mnohobuněčných parazitů - Hudeček, Roman (2013)
Tato práce se zaměřuje na proces degradace krve u vybraných zástupců hematofágních parazitických organismů ze skupin Trematoda, Monogenea, Nematoda, Arthropoda a Insecta. Pro hematofágní parazitické organismy je krev hostitele hlavním zdrojem energie nezbytným pro vývoj a reprodukci. V textu níže je rozpracována zejména problematika proteolytických enzymů zapojených do procesu trávení krevních složek, jako jsou erytrocyty a hemoglobin, ale i další proteiny krevní plazmy. Praktická část práce se věnuje trávicím enzymům u krev sajícího parazita Eudiplozoon nipponicum ze skupiny Monogenea. Peptidázy přítomné v homogenizovaném vzorku byly charakterizovány pomocí zymografie a fluorometrie. Navíc peptidázy a jejich afinita k hemoglobinu otevírá nový úhel pohledu na koevoluci parazita s hostitelem.