Role Sertoliho buněk v endokrinní disrupci - Jurčková, Žaneta (2014)
V posledních letech se do popředí zájmu odborné a široké veřejnosti dostávají údaje týkající se samčího reprodukční zdraví a narušení jeho funkcí. Existují epidemiologické studie, které spojují účinky konkrétních látek na reprodukční systém lidí i divoce žijících zvířat. Cílem této diplomové práce bylo sepsat literární rešerši týkající se role Sertoliho buněk v endokrinní disrupci a prostudovat účinky významných environmentálních polutantů přímo na Sertoliho buňky, klíčové somatické buňky varlat. Sertoliho buňky jsou nezbytné pro vznik a vývoj varlat a tvorbu spermií. Pro stanovení vlivu vybraných endokrinních disruptorů na životaschopnost těchto buněk jsme používali metodu trojkombinace, založenou na kombinaci tří testů využívajících vitální barvy alamarovou modř, CFDA-AM a neutrální červeň. Zjistili jsme, že studované polyaromatické uhlovodíky, pesticidy a bisfenol A nebyly cytotoxické a ovlivňovaly viabilitu Sertoliho buněk, pouze ve vysokých koncentracích (200 µM). Ovšem antimikrob