Změny transkriptomu rostlin rajčete v odpovědi na stresové faktory - Zapletalová, Martina (2014)
V této diplomové práci se věnujeme zkoumání vlivu stresových faktorů na změny transkriptomu rajčete. Dva druhy rostlin rajčete, Solanum lycopersicum cv. Amateur a Solanum habrochites, byly ošetřeny oligandrinem, kyselinou beta-aminomáselnou (BABA) nebo inokulovány patogenem Oidium neolycopersici. Následně byly metodou qPCR sledovány změny v transkriptech PR (pathogenesis related) genů hrajících klíčovou úlohu při procesu rezistence rostlin vůči biotickým a abiotickým stresovým faktorům. Konkrétně byly sledovány geny patřící mezi defensiny (def), germin-like proteiny (germ), beta-1,3-glucanasy (glu), beta-1,4- glucanasy (gluco), heveiny (hev), chitinasy (chit), osmotiny (osm), systeminy (syst) a PR-1 proteiny. Po ošetření rostlin kyselinou beta-aminomáselnou a oligandrinem byly provedeny fytopatologické testy, které sledovaly, jaký vliv mají tyto látky na indukci rezistence proti patogenům Phytophthora parasitica a Botrytis cinerea. Susceptibilní kultivar rajčete Solanum lycopersicum cv