Ovlivnění aktivit klíčových enzymů metabolismu hormonů štítné žlázy: Farmakologické experimenty na potkanech - Špunarová, Michaela (2014)
Tato diplomová práce se zabývá stanovením změn aktivit některých klíčových enzymů v metabolismu thyreoidálních hormonů u laboratorních potkanů, v závislosti na různém farmakologickém ovlivnění pokusných zvířat. Cílem experimentální části bylo zjistit vliv podávání statinů (STAT), červeného palmového oleje (RPO) a n-3 polynenasycených mastných kyselin s dlouhým řetězcem (n-3 PUFA) v dietě při různých, experimentálně navozených nefyziologicky vysokých nebo nízkých sérových hladinách thyreoidálních hormonů na specifické enzymové aktivity jodothyronin dejodas D1, D2 a D3 v různých tkáních potkanů kmene Wistar, Wistar Kyoto a SHR. Zaměřili jsme se zejména na stanovení dejodas v Harderových žlázách. Monitorování thyreoidálního stavu zvířat bylo prováděno stanovením koncentrací celkových a volných frakcí thyreoidálních hormonů v krevních sérech s použitím metody RIA. Pro stanovení enzymových aktivit dejodas byly použity v laboratoři zavedené radiometrické metody. Výsledky stanovení enzymových