Markery zánětu a jejich role u multifaktoriálních onemocnění - Veverková, Jana (2014)
Předkládaná diplomová práce je zaměřena na studium proteinu IL-6 a glokoproteinu ACE2, jakožto markerů zánětu a remodelace u kardiovaskulárního onemocnění. IL-6 je multifunkční cytokin, který hrají důležitou roli v akutní fázi zánětu. ACE2 je transmembránový glykoprotein, jehož gen se nachází na chromozomu X, a je součástí renin-angiotenzin-aldosteronového systému. Cílem diplomové práce bylo stanovení jednonukleotidových polymorfizmů v genech pro IL-6 a ACE2 a stanovení jejich cirkulujících hladin v séru pacientů s infarktem myokardu. Studie zkoumala pacienty po infarktu myokardu (IM) s vydělenou podskupinou pacientů s akutním srdečním selháním (AHF) během hospitalizace a kontroly. Byly studovány dva jednonukleotidové polymorfizmy rs4646156, rs4646174 v genu pro ACE2 a jeden polymorfizmus -596 A/G v genu pro IL-6, dále byly měřeny hladiny IL-6 a ACE2 v séru metodou ELISA. Bylo zjištěno, že muži po IM s AHF mají odlišnou frekvenci alel v polymorfizmu -596 A/G pro gen IL-6 na rozdíl od m