Lidská N-acetylglukosaminyltransferasa GnT-I a její exprese v odlišných eukaryotických systémech - Adamus, Marek (2014)
Posttranslační modifikace proteinů jsou důležitým nástrojem diverzifikace jejich funkce a významně ovlivňují následné biochemické vlastnosti. Jednou z nejvýznamnějších a nejběžnějších modifikací jsou glykosylace, které se významně podílejí na adhezi buněk, či na jejich rozeznávání imunitním systémem. Tato práce se zaměřuje na expresi genu katalytické domény lidské N-acetylglukosaminyltransferasy I (GnT-I) v eukaryotických organismech S. cerevisiae a L. tarentolae umožňujících lidský typ glykosylací. Proběhly kultivace buněk hW303-1A S. cerevisiae ve fermentoru, přičemž byly identifikovány a postupně optimalizovány některé limitující faktory růstu kultury, avšak exprese genu GnT-I nebyla detekována. Následně byl připraven konstrukt pro expresi genu GnT-I v prokaryotickém organismu E. coli, přičemž pro expresi byly vybrány kmeny BL21(DE3), Tuner(DE3) a Rosseta(DE3)pLysSRare, nicméně exprese GnT-I nebyla pozoro