DNA diagnostika norovirů - Janovská, Petra (2014)
Noroviry jsou skupina neobalených jednořetězcových RNA virů patřících do rodu Norovirus z čeledi Caliciviridae. Noroviry jsou antigenně a geneticky velmi různorodá skupina virů. Noroviry jsou nejběžnější příčinou epidemií u jednotlivých případů akutních gastroenteritid. Jsou vysoce infekční a jejich infekční dávka představuje 18 - 1000 virionů. Přenos je zprostředkováván buď přímým kontaktem, tedy z osoby na osobu, nebo nepřímo prostřednictvím kontaminované vody, potravin, nebo z životního prostředí. Nejčastější způsob přenosu norovirů je fekálně-orální cestou, zahrnující přenos z osoby na osobu a přenos prostřednictvím kontaminovaných předmětů. Cílem této diplomové práce byl návrh a vývoj DNA diagnostické metody založené na metodice real-time PCR, umožňující detekci nejčastějších původců akutní gastroenteritidy u lidí. V této práci byla navržena a optimalizována metoda pro diagnostiku GII norovirů metodou RT-qPCR na přístroji LightCycler® 480. Potencionální detekční limit navržené met