Modelování volatility makroekonomických a finančních agregátů - Kvarda, Jan (2014)
V této diplomové práci se věnujeme tématu odhadu volatility makroekonomických a ﬁnančních agregátů a jejich vzájemné propojenosti. Pro účely práce jsme vybrali časové řady pětice států České republiky, Slovenska, Polska, Maďarska a Německa a mezi zkoumané agregáty jsme zařadili sedm časových řad. V textu představujeme několik přístupů k modelování volatility a z nich vybíráme modely podmíněné heteroskedasticity, konkrétně model GARCH a jeho modiﬁkace. K určení optimálního modelu a nastavení jeho parametrů využíváme ztrátové funkce. Odhady volatilit jednotlivých časových řad následně analyzujeme zejména pomocí modelů VAR a zároveň přistupujeme k ověření Grangerovy kauzality mezi těmito řadami. K výpočtům a sestavení modelů využíváme software MATLAB.