Vegetácia Nitrických vrchov na západnom Slovensku - Duchoň, Mário, 1991- (2014)
Nitrické vrchy leží v jihovýchodní části Strážcovských vrchů na západním Slovensku. Rostlinná společenstva území byla doposud prozkoumaná jen částečně. Práce se zaobírá klasifikací lesní a travinobylinné vegetace na základě 249 fytocenologických snímků získaných v letech 2009-2012. Bylo rozlišených a charakterizovaných 58 vegetačních typů (asociací) z tříd Asplenietea trichomanis, Thlaspietea rotundifolii, Sedo-Scleranthetea, Festuco-Brometea, Elyno-Seslerietea, Mulgedio-Aconitetea, Nardetea strictae, Molinio-Arrhenatheretea, Scheuchzerio-Caricetea fuscae, Phragmito-Magnocaricetea, Erico-Pinetea, Quercetea roboripetraeae a Querco-Fagetea. Součástí práce jsou také charakteristiky přírodních podmínek a historie botanického výzkumu. / Nitrické vrchy ležia v juhovýchodnej časti Strážovských vrchov na západnom Slovensku. Rastlinné spoločenstvá územia boli doposiaľ preskúmané len čiastočne. Práca sa zaoberá klasifikáciou lesnej a travinobylinnej vegetácie na základe 249 fytocenologických sní