Diverzita flóry kulturní krajiny v panonské oblasti jižní Moravy - Sedláková, Lucie (2014)
Cílem této diplomové práce bylo popsat variabilitu druhové diverzity v kulturní krajině v širším okolí Mikulova. V zemědělské krajině v okolí Mikulova bylo zapsáno v deseti transektech 193 fytocenologických snímků o velikosti 4 x 4 m. Zastoupení druhů bylo hodnoceno pomocí devítistupňové Braun-Blanquetovy stupnice abundance a dominance. Snímky byly rozděleny do osmi skupin, a to do pěti biotopů (les, křoviny, suchý trávník, ruderální trávník a pole+vinice) a tří ekotonů (les/neles, neles/neles, neles/cesta). Byly srovnány celkové počty druhů, alfa diverzita a počty druhů ve skupinách podle původnosti v české flóře a ohrožení. Skupiny se statisticky významně lišily celkovým počtem druhů, alfa diverzitou, počtem původních druhů, archeofytů a ohrožených druhů. Počtem neofytů se skupiny signifikantně nelišily. Pro hodnocení beta diverzity byl použit Jaccardův index nepodobnosti. Mezi jednotlivými biotopy byly významné rozdíly. Vztah mezi počtem druhů a heterogenitou krajiny byl hodnocen po