Molekulární mechanismy gluko- a lipotoxicity u diabetu: role v patogenezi diabetických komplikací - Dvořáková, Veronika (2014)
Úvod. Na rozvoji diabetických komplikací včetně diabetické nefropatie (DN) se podílejí molekulární mechanizmy souborně nazývané jako gluko- a lipotoxicita jejichž efekt je tím větší čím horší je kompenzace diabetu. Interindividuální variabilita v rychlosti nástupu a tíži komplikací u podobně kompenzovaných diabetiků nicméně naznačují existenci potenciálně protektivních procesů. Domníváme se, že jimi mohou být jednak biochemické dráhy potenciálně snižující rozsah glykace, tj. pentózový cyklus, glyoxalázový systém a fruktózaminová dráha, a rovněž faktory ovlivňující biogenní dostupnost oxidu dusnatého, tj. aktivita endoteliální syntázy oxidu dusnatého (eNOS) a poměr mezi jejím substrátem (L arginin) a inhibitory (symetrický [SDMA] a asymetrický dimethylarginin [ADMA]). Metody. U prospektivně sledované kohorty diabetiků 1. a 2. typu (n=407, sledováni po dobu mediánu 39 měsíců) s variabilním stupněm poškození ledvin byl hodnocen vliv genetických a biochemických markerů ve vztahu k potenciá