Intestinální mikrobiom a jeho význam u lidských onemocnění - Pomorská, Katarína (2014)
V tele človeka môžeme nájsť veľké množstvo mikroorganizmov, ktoré zahŕňajú Archaea, Bacteria, Eukarya a vírusy. Súčet ich genómov niekoľkonásobne prevyšuje počet génov nášho tela. Prevažná časť z nich patrí práve intestinálnemu mikrobiómu, ktorý predstavuje kolektívny súbor mikroorganizmov osídľujúcich ľudské črevo. Rozvoj sekvenačných metód novej generácie v posledných rokoch odhalil úzky vzťah mikrobiómu a zdravia človeka. Výskumy sa zameriavajú hlavne na spojitosť výskytu baktérií a rôznych chorôb. Táto bakalárska práca sa zaoberá vzťahom intestinálneho mikrobiómu k tým najvýznamnejším ochoreniam, a to k obezite, kolorektálnemu karcinómu, nealkoholickým ochoreniam pečene a zápalovým ochoreniam čriev. Predpokladá sa, že kľúčovým faktorom v tejto problematike je zmenené zloženie mikrobiómu. To často vedie k zvýšenému rastu patogénov, produkcii škodlivých látok (napr. endotoxínov, karcinogénov a pod.), prípadne k zvýšenej imunostimulácii. Výsledky výzkumu mikrobiomu v poslednom desaťr