Postoje dospívajících a mladých dospělých žen k hormonální antikoncepci - Malá, Veronika (2014)
Hormonální antikoncepce (HA) představuje prostředek řízení reprodukce, který po mnoha stránkách ovlivňuje život velkého počtu žen. Bakalářská práce se zabývá postojem mladých žen k užívání hormonální antikoncepce. Cílem práce bylo zhodnotit postoje k užívání hormonální antikoncepce, zjistit okolnosti volby antikoncepční metody, znalosti o jejím správném užívání a skutečné chování a návyky mladých dospělých žen. Dále bylo cílem zjistit případné souvislosti užívání HA s ukazateli tělesné zralosti a pohlavní diferenciace (věk menarche, BMI, poměr délky 2. a 4. prstu). Průzkum byl proveden pomocí nově vytvořeného internetového dotazníku, který vyplnilo 270 žen ve věku 15-26 let, z nichž 62,9 % hormonální antikoncepci užívá, 28 % ji užívalo v minulosti a 9,1 % ji nikdy neužívalo. Z výsledků průzkumu vyplývá, že nejvíce negativní postoj k užívání hormonální antikoncepce mají ženy, které ji užívaly v minulosti, ale užívat ji přestaly.