Využití hmotnostní spektrometrie MALDI-TOF pro identifikaci kvasinek skupiny Candida parapsilosis - Mlynáriková, Katarína (2014)
Hmotnostná spektrometria MALDI-TOF je pomerne rýchla, dobre reprodukovateľná metóda a náklady na jej prevádzanie sú relatívne nízke. Preto sa v súčasnosti stále rozširuje do viacerých klinických laboratórií. Jej výhodou je tiež to, že dokáže vzájomne rozlišovať aj veľmi podobné druhy mikroorganizmov ako napríklad Candida albicans a Candida dubliniensis. V našej práci sme sa zamerali na identifikáciu 30 kmeňov kvasiniek skupiny Candida parapsilosis: Candida parapsilosis sensu stricto (12), Candida orthopsilosis (8), Candida metapsilosis (10). Dôležitým virulenčným faktorom týchto kvasiniek, ktorý je spojený s rozvojom závážných katétrových a implantátových infekcií, je schopnosť tvoriť biofilm. Kvasinky skupiny C. parapsilosis sú bežnými biochemickými metódami takmer nerozlíšiteľné. V tejto práci sa nám podarilo metódou MALDI-TOF MS spoľahlivo odlíšiť tieto druhy. Ďalej sme sledovali možnosť využitia metódy MALDI-TOF na rozlíšenie biofilmpozitívnych a biofilmnegatívnych kmeňov druhu Can