Víno a mikroorganizmy - Fidrich, Lukáš (2014)
Mikroorganizmy osídľujú všetky biotopy na Zemi a ani celosvetovo známa rastlina vinič hroznorodý (Vitis vinifera) nie je výnimkou. Od koreňov až po bobule viniča sa nachádza široké spektrum baktérií, kvasiniek aj mikroskopických vláknitých húb. Taktiež aj víno, ako najobľúbenejší nápoj vyrábaný z bobúľ viniča, vzniká predovšetkým vďaka činnosti jednobunkových eukaryotických mikroorganizmov, kvasiniek. Zastúpenie mikroorganizmov na viniči v rôznych častiach Zeme sa líši v závislosti na oblasti, či odrode sledovaného viniča, čo má následne vplyv na kvalitu a vlastnosti vyrobeného vína.