Design real-time PCR testů pro rozlišení klinicky významných bakteriálních kmenů - Haviernik, Jan (2014)
Diagnostika pomocí real-time PCR dnes patří mezi nejrychlejší a nejcitlivější metody průkazu patogena v klinické mikrobiologii. Legionella pneumophila je významnou patogenní bakterií, která je původcem legionářské nemoci a pontiacké horečky. Její detekce pomocí real-time PCR je dnes již dostupná díky nabídce komerčních testů, avšak tyto PCR testy zpravidla nerozlišují mezi jednotlivými poddruhy této bakterie, přestože rozlišení patogenních a nepatogenních poddruhů je klinicky významné. Bakalářská práce se zabývá návrhem real-time PCR testu pro detekci klinicky nejvýznamnějšího poddruhu Legionella pneumophila subsp. pneumophila za pomoci volně dostupných softwarových nástrojů používaných v molekulární biologii.