Listerióza v České republice - Krištofová, Lucie (2014)
L. monocytogenes je odolná bakterie způsobující listeriózu. Toto onemocnění se liší ve své intenzitě poškození lidského organismu. Pro rizikové skupiny představuje smrtelné nebezpečí, pro zdravého jedince téměř žádné nebezpečí nepředstavuje a nemoc probíhá i bezpříznakově. Absence typických klinických projevů a dlouhá inkubační doba činí z této bakterie v klinické mikrobiologii velmi nebezpečného a významného patogena. V České republice se od roku 2006 diagnostikuje více případů listeriózy a zachycuje se více potravinových vzorků pozitivních na přítomnost L. monocytogenes. Práce se zaměřuje na popis klíčových mechanismů zapříčiňujících vysokou odolnost listerie, na symptomy infekce, rizikové skupiny obyvatelstva a na zmapování situace v České republice z pohledu epidemiologie a kontaminace potravin.