Listerióza v České republice

L. monocytogenes je odolná bakterie způsobující listeriózu. Toto onemocnění se liší ve své intenzitě poškození lidského organismu. Pro rizikové skupiny představuje smrtelné nebezpečí, pro zdravého jedince téměř žádné nebezpečí nepředstavuje a nemoc probíhá i bezpříznakově. Absence typických klinický...

Celý popis

Uloženo v:
Podrobná bibliografie
Hlavní autor: Krištofová, Lucie (Autor práce)
Další autoři: Teshim, Andrea (Vedoucí práce)
Typ dokumentu: VŠ práce nebo rukopis
Jazyk:Čeština
Vydáno: 2014
Témata:
On-line přístup:http://is.muni.cz/th/397803/prif_b/
Obálka
Popis
Shrnutí:L. monocytogenes je odolná bakterie způsobující listeriózu. Toto onemocnění se liší ve své intenzitě poškození lidského organismu. Pro rizikové skupiny představuje smrtelné nebezpečí, pro zdravého jedince téměř žádné nebezpečí nepředstavuje a nemoc probíhá i bezpříznakově. Absence typických klinických projevů a dlouhá inkubační doba činí z této bakterie v klinické mikrobiologii velmi nebezpečného a významného patogena. V České republice se od roku 2006 diagnostikuje více případů listeriózy a zachycuje se více potravinových vzorků pozitivních na přítomnost L. monocytogenes. Práce se zaměřuje na popis klíčových mechanismů zapříčiňujících vysokou odolnost listerie, na symptomy infekce, rizikové skupiny obyvatelstva a na zmapování situace v České republice z pohledu epidemiologie a kontaminace potravin.
L. monocytogenes is a resistant bacteria causing listeriosis, which typically has different intensities of organism damage. This disease presents a mortal danger for high-risk groups of people. However, there is almost no risk for healthy peopleas the disease can occur with no symptoms. The absence of typical clinical manifestations and the long incubation period make this bacteriaa very dangerous and important pathogen in clinical microbiology. In the Czech Republic, since 2006, more cases of listeriosis have been observed and more positive food samples for L. monocytogenes have been detected. This thesis focuses on the description of the key mechanisms allowing listeria to be highly resistant, the expression of possible symptoms and clinical manifestations (including the definition of high-risk groups) and on the current situation in the Czech Republic, in terms of epidemiology and food contamination.
Popis jednotky:Vedoucí práce: Andrea Vávrová
Fyzický popis:65 listů