Herpetické infekce u imunokompromitovaných dospělých a pediatrických pacientů - Plevová, Kristina (2014)
Herpetické viry představují nejčastější virovou infekční komplikaci léčby imunokompromitovaných pacientů. Tyto viry jsou v populaci velmi rozšířené a incidence jejich infekcí se liší u skupin pacientů s odlišným základním onemocněním a i v různých věkových skupinách. Velmi rizikovou skupinu představují pacienti s hematologickými malignitami, u nichž je pro zvládnutí herpetické infekce zásadní rychlá a citlivá laboratorní diagnostika a včasné zahájení adekvátní terapie. Znalost klinické manifestace a porozumění mechanismům patogeneze herpetických virů jsou nezbytné pro posouzení závažnosti infekce a relevantnosti indikace k vyšetření jednotlivých virů.