Infekce gramnegativními bakteriemi u imunokompromitovaných pacientů - Zdychavská, Michaela (2014)
Infekcie spôsobené gramnegatívnymi baktériami sú považované za významnú príčinu morbidity a mortality u imunokompromitovaných pacientov, pričom najčastejšie izolované patogény reprezentujú E. coli, K. pneumoniae a P. aeruginosa. Široké využívanie antibiotík u týchto pacientov vedie k vývoju rezistencie u mnohých takto infekčných patogénov. Táto bakalárska práca podáva prehľad gramnegatívnych baktérií, ako pôvodcov infekcií u imunokompromitovaných pacientov. Je rozoberaná problematika antibiotickej rezistencie, spôsoby šírenia baktérií v nemocničnom prostredí, vzťah medzi baktériami kolonizujúcimi a spôsobujúcimi infekcie a moderné metódy detekcie a identifikácie týchto patogénnych mikroorganizmov.