Analýza a hodnocení existujících 3D modelů a jejich využitelnosti při povodňových situacích. - Kvíčala, Tomáš (2014)
Bakalářská práce se zabývá tvorbou a využitím digitálních modelů terénu v povodňové problematice na příkladu řeky Svitavy v obci Blansko. Teoretická část práce je věnována historii výškopisných databází České republiky, možnostem sběru dat a principům tvorby spojitého povrchu modelu v prostředí ArcGIS. V praktické části diplomové práce je ukázán postup tvorby digitálního modelu terénu, který je následně použit k tvorbě záplavových oblastí. Vytvořené záplavové oblasti jsou zhodnoceny z hlediska přesnosti a vzájemně porovnány. Výsledky analýzy jsou následně zobrazeny v 3D mapě obce Blansko.