Antropologická analýza vybraných objektů z lokality Pasohlávky - Šmídová, Radka (2014)
Bakalářská práce navazuje na záchranný archeologický výzkum „Thermal Pasohlávky - multifunkční objekt a infrastruktura na poloostrově“ provedený v roce 2011 expoziturou Archeologického ústavu Akademie věd ČR Dolní Dunajovice pod vedením Mgr. Balázse Komoróczyho, PhD. Cílem teoretické části práce je zmapovat pohřební ritus v únětické kultuře a srovnat způsob pohřbívání v Pasohlávkách - „Poloostrově“ s jinými lokalitami, zejména pak únětickým pohřebištěm v Těšeticích - „Vinohradech“. Práce je řešena na podkladě dostupné literatury a předběžné nálezové zprávy o záchranném archeologickém výzkumu v Pasohlávkách. Šest z osmi zkoumaných únětických objektů patří do pozdní fáze únětické kultury a výrazně se tak liší od klasického těšetického pohřebiště. Praktická část práce pak má za cíl na souboru vybraných lidských kosterních pozůstatků provést antropologickou analýzu. Pomocí různých morfometrických a morfoskopických metod bylo odhadováno pohlaví, věk a výška postavy.