Antropologická analýza lidských kosterních pozůstatků z areálu Výstaviště Flora Olomouc - Řeháčková, Pavlína (2014)
Tato práce se věnuje antropologickému vyhodnocení kosterních pozůstatků vyzvednutých během záchranného archeologického výzkumu v areálu Flora Olomouc. Skelety byly vyzvednuty z bývalého vojenského hřbitova, jehož existence spadá převážně do 19. století. Vzorek 43 vybraných jedinců, z jinak velmi rozsáhlého výzkumu, zahrnoval civilní obyvatelstvo i vojenské příslušníky. Antropologický rozbor zahrnoval stanovení pohlaví, odhad věku a odhad tělesné výšky jedince. Hodnoceny byly také variety a patologie, ale jejich detailní analýza není cílem této práce. Mimo to byl zkoumán způsob pohřbívání civilistů a vojáků na tomto hřbitově. Ze 43 analyzovaných skeletů bylo 25 jedinců mužského pohlaví a 15 jedinců ženského pohlaví. Ve 2 případech se jednalo o nedospělé jedince nízkého věku, u kterých nebylo pohlaví určováno a v 1 případě nebylo možné pohlaví určit pro jeho špatnou zachovalost.