Pars petrosa kosti spánkové v žárových hrobech - Polcerová, Lenka (2014)
Cílem bakalářské práce byla analýza kremačních ostatků kultury lužických popelnicových polí z lokality na okraji města Příbor se zaměřením na pars petrosa ossis temporalis. Všechny kostní fragmenty byly očištěny a posléze podrobeny antropologické analýze zahrnující změření maximálního lineárního rozměru jednotlivých fragmentů a určení celkového počtu fragmentů v jednotlivých hrobech. Pro měření maximálního lineárního rozměru byl navržen algoritmus v programu MATLAB. Ve třinácti hrobech byly identifikovány fragmenty pars petrosa ossis temporalis, podle kterých bylo u dvou hrobů možno odhadnout pohlaví jedince. Kremační ostatky z naleziště Příbor jsou značně fragmentované, což může být na jedné straně způsobeno přírodními podmínkami a mělkým uložením hrobů, nebo na straně druhé mechanickým drcením kremačních ostatků, jež mohlo být součástí pohřebního ritu. Hlavním přínosem této bakalářské práce je navržený algoritmus, který lze použít i na analýzu jiných než kremačních ostatků.