Stranové určení vírových vzorů na prstech ruky - Čiháková, Lucie (2014)
Dermatoglyfické vzory na bříškách prstů ruky jsou radio-ulnárně asymetrické, tj. vykazují systematické rozdíly mezi radiální a ulnární stranou prstu. Hlavním cílem této práce bylo zpracovat soubor otisků s vírovými vzory a nalézt charakteristické znaky, které by mohly sloužit ke stranovému určení osamocených otisků na základě jejich radio-ulnární asymetrie. Studovaný soubor představovalo 1241 otisků bříšek distálních článků prstů s vírovým vzorem od 402 Lužických Srbů a Čechoslováků (204 mužů a 198 žen) z depozitáře Ústavu antropologie Přírodovědecké fakulty v Brně. Pro každý typ vírového vzoru (prostý vír, dvojsmyčka, centrální kapsa) bylo definováno několik potenciálně radio-ulnárně asymetrických znaků. Ve všech sledovaných znacích pro stranové určení otisku byla zaznamenána stranová odlišnost vyplývající z radio-ulnární asymetrie znaků.