Charakteristika Enterococcus spp. izolovaných z rostlin - Zátopková, Lucie (2014)
Zástupci rodu Enterococcus jsou přítomni v rozmanitém prostředí. Jsou běžnou součástí mikroflóry živočichů i člověka, ale jsou také příčinou pestré škály onemocnění včetně nozokomiálních infekcí. Většina studií se doposud zabývala právě druhy a kmeny izolovanými z klinického materiálu. Enterokoky se však vyskytují též ve vodě, půdě, na rostlinách i v potravinách a variabilita těchto kmenů je mnohem vyšší než mezi kmeny z klinického materiálu. V této práci byly taxonomicky charakterizovány populace enterokoků izolované z vegetace odebrané během září 2012 až října 2013. Po pomnožení rostlinné mikroflóry a selekci na Kanamycin Esculin Azide agaru byly suspektní kmeny rodu Enterococcus typizovány pomocí rep-PCR s (GTG)5 primerem. Kmeny, které nebyly touto metodou spolehlivě určeny, byly dále charakterizovány vybranými růstovými a biochemickými testy a identifikovány pomocí identifikačního systému Biolog. Z celkového počtu 542 odebraných rostlinných vzorků bylo izolováno 68 kmenů odpovídají