Typizace a identifikace aeromonád - Králová, Stanislava (2014)
Rod Aeromonas se skládá z vysokého počtu validně popsaných taxonů, často s neobvyklými nebo atypickými reakcemi, což se promítá do náročné druhové identifikace těchto bakterií. V rámci této práce bylo charakterizováno 84 kmenů aeromonád izolovaných z vod a humánního klinického materiálu. Fenotypizací bylo do druhů identifikováno 40 % všech izolátů, přičemž úspěšnost identifikace klinických izolátů byla dvojnásobně vyšší (identifikováno 12 z 20 kmenů), než environmentálních kmenů (identifikováno 18 z 64 kmenů). S použitím multiplex-PCR bylo možné identifikovat 89 % ze všech analyzovaných kmenů. Metoda ERIC-PCR se osvědčila jen jako vhodný typizační nástroj ve smyslu vyhledávání vysoce příbuzných až totožných kmenů, avšak jako nevhodná pro druhovou identifikaci aeromonád. Izolované kmeny byly testovány na přítomnost a kombinaci dvou genů virulence: Act (enterotoxinu) a Fla (flagelinu). Oběma faktory virulence současně disponovalo 42 % kmenů, což poukazuje na významný patogenní potenciál