Příprava a charakterizace nanočástic kovových slitin - Vykoukal, Vít (2014)
V této diplomové práci se věnujeme syntéze a charakterizaci nanočástic slitiny Cu/Ag. Nanočástice byly připravovány solvotermální syntézou z různých prekurzorů a za různých reakčních teplot. Nanočástice byly charakterizovány dynamickým rozptylem světla, maloúhlovým rozptylem rentgenového záření, transmisní a skenovací elektronovou mikroskopií, ultrafialovo-viditelnou spektroskopií a práškovou rentgenovou difrakcí. Fázové přeměny slitiny byly studovány metodou diferenční termické kalorimetrie. Povrch nanočástic byl charakterizován infračervenou spektroskopií a hmotnostní spektrometrií. Výsledky termické analýzy byly srovnávány s vypočítaným fázovým diagramem.