A travers le miroir du merveilleux. Les romans du pays incertain de Jacques Ferron - Ležatková, Klára, 1981- (2014)
Disertační práce se zabývá rozborem nadpřirozena v románové tvorbě quebeckého spisovatele Jacquesa Ferrona (1921-1985). Podrobná analýza pěti vybraných románu - La nuit (1965), Les confitures de coings (1972), La charrette (1968), La chaise du maréchal ferrant (1972), Les roses sauvages (1971) - poukazuje na rozličnou povahu ferronovského nadpřirozena, stejně jako na dvojí způsob, kterým je do textu začleněno. Práce je rozvržena do čtyř základních částí. První kapitola si klade za cíl obeznámit s problematikou terminologie a osvojit si pojmový aparát jako je zázračno, fantastično, neofantastično, magický realismus, zázračný realismus a zázračné reálno. Jelikož se jedná o důležitý pracovní nástroj, který následně umožní v analytické části práce identifikovat nadpřirozené prvky Ferronovy románové tvorby, je charakteristice jednotlivých fenoménů věnována nemalá pozornost. Druhá kapitola disertace zasazuje dílo Jacquesa Ferrona do širšího kulturního a historicko-politického rámce, poukazuj