Studium markerů leukemických onemocnění - Potěšil, David (2014)
Imatinib je tyrosinkinázový inhibitor (TKI), který byl jako první cíleně vyvinut pro léčbu chronické myeloidní leukémie (CML). Jeho objevení přineslo zásadní změnu v úspěšnosti léčby CML. I přes to však existuje významná část pacientů, kteří na léčbu imatinibem neodpovídají optimálně, případně u nich léčba selhává úplně. V současné době se průběh terapie u konkrétního pacienta s CML. sleduje prostřednictvím tzv. reziduální nemoci. Hodnota a vývoj reziduální nemoci, nejčastěji během 1. roku léčby, se využívá jako prognostický marker dalšího vývoje a je také důvodem změny medikace. Imatinib a další TKI inhibují aktivitu fúzního BCR/ABL proteinu lokalizovaného v buněčné cytoplasmě. Intracelulární koncentrace léčiva je proto při léčbě CML klíčová. V této práci nás zajímalo, zda-li intracelulární koncentrace imatinibu, stanovená v rané fázi léčby, může posloužit jako prognostický marker dalšího vývoje léčby a urychlit tak přechod na efektivnější typ léčby. Na začátku byla optimalizována a č