Přispívá exprese proteinu p63 ke vzniku rakovinné kmenové buňky? - Stejskalová, Markéta (2014)
Podle současných hypotéz je základním stavebním kamenem nádoru malá skupinka buněk, které postupnou diferenciací dávají vzniknout heterogenní nádorové tkáni. Jsou to rakovinné kmenové buňky, označované též jako tumor iniciující buňky. Rakovinné kmenové buňky jsou cílem bádání mnoha vědců, což dokazuje množství publikací zabývajících se problematikou vzniku, vývoje a fungování těchto buněk v souvislosti s kancerogenezí. Je to dáno jejich vlastnostmi, které zahrnují schopnost sebeobnovy, proliferace a diferenciace. Hlavním důvodem ale zůstává jejich schopnost přežít léčbu rakoviny a být tak příčinou relapsu onemocnění a metastázování na další místa organismu. Protein p63, který patří do rodiny transkripčních faktorů spolu s nádorovým supresorem p53, má také důležitou úlohu v kancerogenezi. Podle některých teorií je jeho funkcí právě udržování kmenovosti normálních i rakovinných kmenových buněk.