Hydromorfologický průzkum řeky Moravy se zaměřením na Strážnický meandr - Holík, Petr (2014)
V této bakalářské práci se věnujeme hydromorfologickému průzkumu odškrceného Strážnického meandru na řece Moravě. Průzkum je z velké části založen na nepřetržitém měření hladiny podzemní vody, kterému je z metodického hlediska věnována velká pozornost. Zároveň je předložen i přesný postup, který může sloužit jako předloha k realizaci podobných průzkumů v jiných lokalitách. Práce se věnuje analýze, jak často je meandr připojen k aktivnímu korytu toku a po jakou část roku je zcela protékán vodou. Vzhledem k poměrně suché periodě, která zasáhla danou lokalitu v posledním roce, nedochází k protékání meandru příliš často. Dále byla zjišťována míra sedimentace pomocí příčných profilů generovaných v rozmezí dvou let z digitálního modelu povrchu získaného fotogrammetrickými metodami. Sedimentace je dominantním procesem ve Strážnickém meandru, probíhá však selektivně v závislosti na poloze v meandru.