Exprese proteinů regulujících kmenovost buněk v průběhu buněčného cyklu - Šulcová, Marie; Medalová, Jiřina; Masarykova univerzita. Ústav experimentální biologie (2014)
Hlavním úkolem této bakalářské práce je pojednání o expresi kmenovostních markerů v kontextu buněčného cyklu. Zkoumány byly hlavně souvislosti mezi expresí proteinů regulujících buněčný cyklus a expresí kmenovostních markerů. Zaměřila jsem se také na téma korelace exprese vybraných kmenovostních markerů a exprese ABC transportérů. Výsledkem studia bylo potvrzení domněnky o vzájemném spolupůsobení všech tří studovaných oblastí zájmu. Vše tedy jasně naznačuje, že pokud budou nádorové kmenové buňky studovány komplexně, s přihlédnutí ke všem mechanizmům, kterými se účinně brání, je možno dosáhnout kýženého výsledku v podobě jejich zacílení při terapii.
The main goal of this thesis is the expression of stem markers regarding the regulation of the cell cycle. Especially was studied the correlation between the expression of stem markers and proteins which regulate cell cycle. I aimed also to discuss the correlation between the expression of selected stem markers and expression of ABC transporters. The research confirmed the assumption that all studied mechanisms interact. Thus everything clearly indicates that if cancer cells were studied comprehensively, taking into account all mechanisms they use for defense, it is possible to achieve the desired result, which is targeting and destruction of those cells.
Vedoucí práce: Jiřina Medalová
Bakalářská práce (Bc.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2014
Keywords: ABC transportéry; buněčný cyklus; nádorové kmenové buňky; nádory mozku; proteiny; ATP-Binding Cassette Transporters; Brain Neoplasms; Cell Cycle; Neoplastic Stem Cells; Proteins; bakalářské práce; bachelor's theses