Mechanismy ovlivňující patogenitu entomopatogenních hlístic - Hurychová, Jana (2014)
Entomopatogenní hlístice rodu Steinernema a Heterorhabditis se symbiotickými bakteriemi rodu Xenorhabdus a Photorhabdus jsou obligatorní parazité hmyzu. Laboratorní experimenty a terénní testování ukazují, že entomopatogenní hlístice jsou efektivní v kontrole mnoha ekonomicky významných škůdců, jejichž vývojová stádia žijí v půdě. Infekční jedinci hlístic jsou schopní přežívat a pohybovat se volně v půdě mimo tělo hostitele. V porovnání se stádii vyvíjejícími se uvnitř hostitele, jsou infekční jedinci více odolní vůči stresu vyvolanému podmínkami okolí, jako je nízká nebo vysoká teplota, nízká vlhkost půdy nebo tolerance k UV záření. Tato bakalářská práce shrnuje studie zabývající se mechanismy ovlivňujícími patogenitu hlístic. Patogenitu různých druhů a izolátů hlístic může ovlivňovat jak vliv vnějšího prostředí, tak i jejich ekologická strategie, obranné mechanismy hmyzu nebo stáří infekčních jedinců. Součástí práce je také experimentální část, která zkoumá vliv stáří infekčních jedinců heterorhabditis bacteriophora na jejich patogenitu.