Vývoj urbánně-rurální krajiny Moravských Budějovic - Valík, Adam (2014)
Tato bakalářská práce se věnuje historickému vývoji města Moravské Budějovice a jeho vlivu na utváření okolní krajiny. Změny v okolní krajině jsou podrobněji pozorovány od roku 1870 až po současnost za pomocí série map využití povrchu. Tyto mapy byly vytvořeny pomocí informací z výkresů územních plánů a jiných historických map. Práce také obsahuje informace o současném stavu krajiny včetně hodnocení ekologické stability. Územní plán byl také použit pro vytvoření představy o budoucím vývoji kulturní krajiny města včetně hodnocení omezení tohoto vývoje.