Proměny přírodní krajiny povodí horní Doubravy - Dobiáš, Michal (2014)
Tato bakalářská práce se zabývá studiem horní části povodí Doubravy a změnami v okolní přírodní krajině této řeky. Středem našeho zájmu je část povodí od jejího pramene, až po soutok s potokem Cerhovka. Práce dále pojednává o využití půdy a krajinném pokryvu v povodí horní Doubravy v minulosti. Na základě porovnávání map krajinného pokryvu jsou v práci dokumentovány změny využití krajiny. Poznáním současného reálného stavu využívání krajiny jsou prognózovány budoucí scénáře jejího vývoje.