UAV snímkování a jeho aplikace ve fyzické geografii - Křížová, Andrea (2014)
Tato bakalářská práce se věnuje nové metodě sběru přesných geoprostorových dat v podobě leteckých snímků získaných pomocí UAV technologie. Představuje její historii v rámci oboru fotogrammetrie, její přednosti, limity a uvádí jednotlivé existující letecké bezpilotní platformy. Práce se zaměřuje na aplikaci UAV technologie ve výzkumech parciálních disciplín fyzické geografie. Je zde shrnut dosavadní stav poznání v rámci této problematiky a následně jsou uvedeny příklady využití bezpilotních leteckých prostředků k získání dat při řešení problematiky environmentálních hazardů a v případových studiích oboru meteorologie, hydrologie, glaciologie, vegetační ekologie a geomorfologie. Poslední zmíněná je klíčovou disciplínou této bakalářské práce a je jí tedy věnována větší pozornost a prostor. Na příkladu případové studie nasnímání lokality Strážnického meandru v přírodním parku Strážnickém Pomoraví je zde popsán proces sběru dat, potřebné předcházející kroky a použité nástroje.