Dendrogeomorfologický výzkum ve vybrané lokalitě - Macíčková, Ludmila (2014)
Tato bakalářská práce se věnuje dendrogeomorfologické analýze obnažených kořenů stromů v korytě vysokogradientového toku Rokytná (přítok Lubiny v Moravskoslezských Beskydech), se zaměřením na výskyt povodňových událostí v předchozích letech. Metody práce v terénu zahrnují geomorfologické mapování koryta zkoumaného vodního toku se zaměřením na akumulační a erozní formy, dále odběr vzorků žijících obnažených kořenů stromů. Laboratorní práce zahrnují mechanické zpracování vzorků a dendrochronologickou analýzu, která je založena na hodnocení změn v letokruhové sérii kořenů (jizvy) způsobených erozním procesem či povodňovou událostí v průběhu jejich růstu. Tyto změny lze pomocí znalosti buněčné struktury letokruhů stanovit poměrně přesně v čase. Statistickým zpracováním získaných dat lze zrekonstruovat možné povodňové situace na daném vodním toku v průběhu let, ve kterých se zformovaly jizvy.