Změny využívání krajiny modelového území Novohradských hor - Vavřinová, Eliška; Herber, Vladimír, 1952-; Masarykova univerzita. Geografický ústav (2014)
Tato bakalářská práce se zaměřuje na studium vývoje změn ve využívání krajiny, které je v tomto případě aplikováno na katastrální území obce Cetviny v Novohradských horách. Toto území prošlo několika zřetelnými a rychlými změnami, které se na krajině různě podepsaly. Sledování změn v krajině bylo provedeno na základě studia a porovnání mapových podkladů, leteckých snímků a dalších dostupných dat. Kromě studia změn v krajině jsou v práci ohodnoceny jednotlivé mapové podklady na základě obtížnosti určování způsobu využívání dané krajiny.
The bachelor thesis focuses on the study of the development of changes of land use, which is applied on the cadastral area of Cetviny in Novohradské hory Mts. This region has gone through several distinct and fast changes and these have influenced the landscape on various levels. The landscape changes were observed by means of study and comparison of maps, aerial photographs and other available data. In addition to the study of landscape changes, the maps are evaluated according to the level of difficulty in determining the way of land use.
Vedoucí práce: Vladimír Herber
Bakalářská práce (Bc.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2014
Keywords: 19.-21. století; využití krajiny -- Česko -- 19.-21. století; land use -- Czechia -- 19th-21st centuries; land use; Novohradské hory (Česko a Rakousko : oblast); Cetviny (Česko : zaniklá obec); Novohradské hory Mountains Region (Austria and Czechia); Cetviny (Czechia : lost village); bakalářské práce; bachelor's theses