Změny využívání krajiny modelového území Novohradských hor - Vavřinová, Eliška (2014)
Tato bakalářská práce se zaměřuje na studium vývoje změn ve využívání krajiny, které je v tomto případě aplikováno na katastrální území obce Cetviny v Novohradských horách. Toto území prošlo několika zřetelnými a rychlými změnami, které se na krajině různě podepsaly. Sledování změn v krajině bylo provedeno na základě studia a porovnání mapových podkladů, leteckých snímků a dalších dostupných dat. Kromě studia změn v krajině jsou v práci ohodnoceny jednotlivé mapové podklady na základě obtížnosti určování způsobu využívání dané krajiny.