Morfologie a granulometrie říčních náplavů Opavy - Peterová, Pavla; Kirchner, Karel, 1951-; Masarykova univerzita. Geografický ústav (2014)
V této bakalářské práci se věnujeme morfologii a granulometrii tří vybraných lavic na řece Opavě se zaměřením na zrnitostní variabilitu v rámci jednotlivých lavic. Dále na parametry, které by mohly mít významnou souvislost s touto variabilitou. Stanovení zrnitostních frakcí bylo prováděno metodami suchého sítování, pebble countu a digitální foto-granulometrie, která byla provedena pomocí programů ArcMap 9 společnosti ESRI a MS Excel. Spojené výsledky zrnitosti suchého sítování a pebble countu byly společně s vybranými parametry analyzovány statistickými metodami. Reprezentativnost výsledků stanovení zrnitosti metodou foto-granulometrie vůči výsledkům metody pebble count byla vizuálně zkoumána porovnáním kumulativních zrnitostních křivek.
In this thesis we study morphology and particle size of three selected bars on the river Opava, with a focus on the grain size variability within individual bars. In addition to the parameters, which could have a significant connection with this variability. Determination of grain size fractions was performed by dry sieving, pebble count and digital photo-granulometry, which was performed using the programs ArcMap 9 software of ESRI Company and MS Excel. The combined results of grain size distribution of dry sieving and pebble count, together with selected parameters were analyzed by statistical methods. Representativeness of the results of the determination of grain size distribution by photo-granulometry results of method pebble count was visually examined by comparing the cumulative grain size distribution curves.
Vedoucí práce: Karel Kirchner
Bakalářská práce (Bc.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2014
Keywords: granulometrie; řeky -- Česko; granulometry; rivers -- Czechia; Opava (Česko : řeka); Opava River (Czechia); bakalářské práce; bachelor's theses