Morfologie a granulometrie říčních náplavů Opavy - Peterová, Pavla (2014)
V této bakalářské práci se věnujeme morfologii a granulometrii tří vybraných lavic na řece Opavě se zaměřením na zrnitostní variabilitu v rámci jednotlivých lavic. Dále na parametry, které by mohly mít významnou souvislost s touto variabilitou. Stanovení zrnitostních frakcí bylo prováděno metodami suchého sítování, pebble countu a digitální foto-granulometrie, která byla provedena pomocí programů ArcMap 9 společnosti ESRI a MS Excel. Spojené výsledky zrnitosti suchého sítování a pebble countu byly společně s vybranými parametry analyzovány statistickými metodami. Reprezentativnost výsledků stanovení zrnitosti metodou foto-granulometrie vůči výsledkům metody pebble count byla vizuálně zkoumána porovnáním kumulativních zrnitostních křivek.