Vliv obchodních center na vybranou lokalitu v Brně - Bárta, Daniel (2014)
Předkládaný text se zaměřuje na vzájemné vztahy mezi velkými nákupními centry, resp. zahraničními maloobchodními řetězci a místními maloobchodními prodejci. Důraz je kladen zejména na vliv, jakým velkoformátové prodejny působí na malé prodejce, a to konkrétně na území městské části Brno - Královo Pole. Úvodní část práce je věnována teoretickým konceptům a definováním základních pojmům z oblasti maloobchodu. Poté je popsán stručný historický vývoj maloobchodních jednotek, formy maloobchodních prodejen, realitní trhy v oblasti maloobchodu a také vliv obchodních řetězců na lokální maloobchod. Po teoretickém základu z oblasti maloobchodu následuje kvantitativní výzkum, který se již zaměřuje na vybranou lokalitu. Použity jsou zde data z pravidelného sčítání maloobchodních jednotek na území města Brna. Poslední část práce se věnuje kvalitativnímu výzkumu, který tak doplňuje provedenou statistickou analýzu.