Spravedlnost a soudcovské rozhodování - Čurila, Dušan; Večeřa, Miloš, 1949-; Masarykova univerzita. Katedra právní teorie (2014)
Táto dizertačná práca je zameraná na pojem spravodlivosť v judikatúre vybraných súdov Českej republiky a Slovenskej republiky. V práci sa zaoberám otázkami pojmu spravodlivosť a jeho atribútmi, ako aj otázkou správnej spravodlivostnej argumentácie. Centrom môjho záujmu sú aj základné pramene pojmu spravodlivosť a súčasne aj najvýznamnejšie kritérium spravodlivosti. Jadrom mojej práce je skúmanie aplikačných súvislostí pojmu spravodlivosť v judikatúre Ústavného súdu Českej republiky, Najvyššieho súdu Českej republiky, Ústavného súdu Slovenskej republiky a Najvyššieho súdu Slovenskej republiky. Aplikácia pojmu spravodlivosť závisí od jeho výskytu v aplikovaných právnych ustanoveniach. Pojem spravodlivosť však nie je v spomínaných súdoch explicitne definovaný, avšak najčastejšie sa aplikuje v súvislosti s koncepciou práva na spravodlivý proces a v kontexte formálnej spravodlivosti. Najvýznamnejšie kritérium spravodlivosti, ktoré je v tejto súvislosti aplikované, je kritérium rovnosti.
This thesis is focused on the term justice in the case law of the selected courts of Czech Republic and Slovak Republic. My thesis deals with the question of the term justice and its attributes, as well as a matter of right justice argumentation. Center of my interest are also the fundamental sources of justice and the most important criteria of justice. The core of my thesis is characteristic of the application context of the term justice in the case law of the Constitutional Court of the Czech Republic, the Supreme Court of the Czech Republic, the Constitutional Court of the Slovak republic and the Supreme Court of the Slovak Republic. The application of the term justice depends on its appearance in applied law. The term justice is not in those courts explicitly defined, but is most often applied in connection with the concept of fair trial and in the context of formal justice. The most important criterion of justice, which is applied in those courts, is an equality.
Vedoucí práce: Miloš Večeřa
Dizertace (Ph.D.)--Masarykova univerzita, Právnická fakulta, 2014
Německé resumé
Keywords: soudní procesy; spravedlnost; justice; trials; disertace; dissertations