Spravedlnost a soudcovské rozhodování - Čurila, Dušan (2014)
Táto dizertačná práca je zameraná na pojem spravodlivosť v judikatúre vybraných súdov Českej republiky a Slovenskej republiky. V práci sa zaoberám otázkami pojmu spravodlivosť a jeho atribútmi, ako aj otázkou správnej spravodlivostnej argumentácie. Centrom môjho záujmu sú aj základné pramene pojmu spravodlivosť a súčasne aj najvýznamnejšie kritérium spravodlivosti. Jadrom mojej práce je skúmanie aplikačných súvislostí pojmu spravodlivosť v judikatúre Ústavného súdu Českej republiky, Najvyššieho súdu Českej republiky, Ústavného súdu Slovenskej republiky a Najvyššieho súdu Slovenskej republiky. Aplikácia pojmu spravodlivosť závisí od jeho výskytu v aplikovaných právnych ustanoveniach. Pojem spravodlivosť však nie je v spomínaných súdoch explicitne definovaný, avšak najčastejšie sa aplikuje v súvislosti s koncepciou práva na spravodlivý proces a v kontexte formálnej spravodlivosti. Najvýznamnejšie kritérium spravodlivosti, ktoré je v tejto súvislosti aplikované, je kritérium rovnosti.