Dopravná nehodovosť v Českej republike a ďalších európskych krajinách - Andrejka, Juraj (2014)
Dopravné nehody sú dôležitou súčasťou štúdie dopravy, no mnoho krát podceňovanou časťou problematiky. Vývoj počtu dopravných nehôd na území Českej republiky, konkrétne smrteľných nehôd, je smerodajným medzinárodným ukazovateľom dopravnej vyspelostí krajiny, vyspelosti legislatívneho systému a dopravnej vzdelanosti občanov. V práci sledujeme vývoj počtu smrteľných dopravných nehôd na území Českej republiky od roku 2002 do 2012, ich vývoj vzhľadom na legislatívne zmeny a zameriavame sa na hlavné príčiny a faktory vzniku smrteľných dopravných nehôd. Snažíme sa objasniť čo je pôvodcom smrteľných dopravných nehôd a ponúknuť možné riešenia, pre zlepšenie nehodovej situácie na cestných komunikáciách Českej republiky.