Interpretace práva jako komunikační akt (filosoficko-právní analýza) - Sobotka, Martin (2014)
Disertační práce se zabývá interpretací práva, která je chápána jakožto komunikační akt. Práce nabízí některé interpretační možnosti založené na komunikativním konceptu práva. Z tohoto pohledu práce analyzuje mimo jiné textualismus, intencionalismus a právní analogii. Disertační práce ukazuje, jakým způsobem komunikace v komunitě reflektuje vytváření významu, přičemž text je vnímán jako až výsledek této komunikace, který podléhá kulturním a subjektivním determinantám. Interpretace autoritativních interpretů představuje potom vlivný element právní interpretace. Tato práce se taktéž zabývá nadcházejícími změnami v interpretaci spojené s novým občanským zákoníkem. Tyto změny se týkají nejen kritérií v rámci procesu interpretace a aplikace práva, ale i samotné role interpretace v systému práva.